1

Temat: Co robić – pękła matryca

Porad?cie, co robi?: w kupionym w lipcu Samsungu R70 po dwóch tygodniach p?k?a matryca. Notebook po raz pierwszy by? wyniesiony z domu, w torbie, samochodem, na kolanach. Po otwarciu okaza?o si?, ?e matryca jest p?kni?ta. Nie upad?, nie zosta? uderzony. Pech? Wadliwy komputer? Klawiatura jest krzywa (podobno to jest typowe w Samsungach?)  – ni?sza z lewej strony i wy?sza z prawej – tam, gdzie p?k?a matryca. Pokrywa jest troch? zwichrowana.
Z przeprowadzonych rozmów z Biurem Obs?ugi Klienta Samsunga i ich oficjalnym serwisem Telmark wynika, ?e:
- uszkodzenie jest mechaniczne i najprawdopodobniej to ja zap?ac? za wymian?,
- mog? próbowa? reklamowa?, ale je?li ekspertyza wyka?e, ?e to moja wina i nie zdecyduj? si? na wymian? zap?ac? oko?o 150 z? za ekspertyz? i kuriera,
- za wymian? matrycy zap?ac? w Telmarku ok. 900 z? netto,
Nie mog? sprawdzi?, ile kosztowa?aby ta wymiana w innym serwisie, poniewa? Samsung nie mo?e poda? mi typu matrycy, bo „w tym modelu stosuj? ró?ne matryce produkcji ró?nych firm i mo?na to sprawdzi? tylko po rozkr?ceniu” i utracie gwarancji.

2

Odp: Co robić – pękła matryca

no niestety chyba bedziesz musia? zap?aci? za naprawe w?tpie zeby by?a to wina jakiejs wadliwej matrycy czy co?...

3

Odp: Co robić – pękła matryca

No sam jej nie naprawisz, ale skoro wymiana kosztuje, a? 900z?, to na twoim miejscu zaryzykowa?bym  wydanie tych 150z? na ekspertyz?.
Skoro twierdzisz, ?e uszkodzenie to nie twoja wina to s? jakie? szanse, ?e przyjm? Ci reklamacj?.

Co do rozkr?cania to gwarancja b?dzie niewa?na w przypadku gdy zorientuj? si? ?e grzeba?e? w laptopie (czyli jak zerwiesz plomby lub zostawisz jakie? widoczne ?lady ewidentnie wskazuj?ce na to ?e rozkr?cia?e? notka). Sam kilka razy rozkr?ca?em laptopa,a pó?niej wysy?a?em do serwisu i za ka?dym razem uznali mi gwarancj?.