Temat: Dobry i tani tablet graficzny

Ostatnio zainteresowa?em si? grafik? komputerow? i wkurza mnie troch? rysowanie myszk?. Chcia?em sobie kupi? tablet graficzny ale nigdy nie mia?em z nimi styczno?ci. Nie wiem nawet na co zwróci? uwag? przy wyborze takiego urz?dzenia. Kto? ma z tym styczno?? i mo?e mnie troch? pokierowa??

2

Odp: Dobry i tani tablet graficzny

Mo?e co? takiego:

Vacom Volito 2

Z tego co czyta?em, wynika ?e dobry. A na co masz patrze? przy wyborze? Po pierwsze firma, najlepiej w?a?nie Wacom, po drugie rozdzielczo??, po trzecie funkcje i poziom nacisku piórka.

3

Ja posiadam Pentagrama Quadpen - kupi?em na allegro za 120z?. Kawa? dobrego sprz?tu. Je?li chodzi o samo rysowanie tabletem to powiem ci ?e wcale nie jest tak fajnie, ?liska powierzchnia i g?adka ko?cówka rysika troch? przeszkadzaj? i przynajmniej ja - wol? rysowa? tradycyjnie, na papierze a pó?niej to skanowa?.

4

Je?li chodzi o samo rysowanie tabletem to powiem ci ?e wcale nie jest tak fajnie, ?liska powierzchnia i g?adka ko?cówka rysika troch? przeszkadzaj?...

A mo?e problem tkwi akurat w tym modelu?

5

[quote author="qiqqq"]

Je?li chodzi o samo rysowanie tabletem to powiem ci ?e wcale nie jest tak fajnie, ?liska powierzchnia i g?adka ko?cówka rysika troch? przeszkadzaj?...

A mo?e problem tkwi akurat w tym modelu?

Rysowa?em innymi i jest podobnie. Chodzi o to ?e rysuje si? inaczej calkiem ni? na kartce, ró?nica w strukturze powierzchni. Zrobi?em zreszta do?wiadczenie i zauwazy?em ?e lepiej rysuje sie na tablecie "przez kartk?" tzn poprzez polozenie kartki na obszarze roboczym tabletu.